Bizim orada (yani sazlı köyde ) eskiden söz kesilip nişan yapılırken tepsilere bu helva yapılır, üzeri süslenir ve erkek tarafından kız tarafına diğer hediyelerle beraber bu helva götürülürdü. Bana diğer un helvalarından daha güzel gelirdi, ya özel günlerde yapılan (bayramlarda da) bir helva olması, ya da gerçekten güzel olması. Bakalım bugün nasıl değerlendirme alacağım.
Malzemeler; un, yağ (ben zeytin yağı koydum), su ve bal
2 bardak su ve 1 bardak yağı aynı anda bir tenceye koyup kaynamaya bıraktım. Kaynama başlayınca elimle 8-10 avuç un saldım ve karıştırmaya devam ettim. Benim elimde dövülmüş badem içi vardı 1su bardağı kadar, bu aşamada onu da kattım içine. 5-6 avuç undan sonra hamurlu bir karışım elde etmeye başlıyorsunuz. Karıştırılması zor bir kıvam elde edince un ilavesini bırakıp, kısık ateşte kavurmaya başlayıp topakları eritmeye çalışıyorsunuz. Öyle bir zaman gelecek ki irmik helvası yapıyormuş gibi hissedeceksiniz. Kavurmaya devam, kavurduğunuz unun rengi güzel bir pembelik alacak, artık yeter kavruldu dediğinizde ateşi kapatın. Yaklaşık 30-45 dakika sürüyor. Ben tatlısı için bal kullandım.
1,5 su bardağı bala 2 su bardağı suyu karıştırdım oda sıcaklığındaki bal şerbetini kavrulmuş sıcak unun içine döküp iyice karıştırdım. Sonra ağzını kapatıp demlendirdim.
Annem şerbeti için 2,5 su bardağı şeker, 1,5 su bardağı su ile yarım limondan şerbeti kaynatmadan hazırlayıp, ilave etmiş. İkimizin yaptığı helvanın fotoları aşağıda.
Annemin helvası geleneksel düzenleme ve süsleme ile
Bu da benim ki
Not. Benim helva çok keskin tadı olmayan, yumuşak bir helva oldu. Annemin helvası ise daha gevrekti. Siz nasıl severseniz damak tadınıza göre uyarlama yapabilirsiniz. Pekmezle tatlandırmak da mümkün tabiki.
Siz 20 km tabelasındaymışsınız, bizde 10 km..Uğrayıp bir merhaba demek istedim...
YanıtlaSilmerhaba
Silköye de beklerim.
Sil