Otların yeşil kısımlarını geçen sene atmıştım. Yukarıdaki bağlantıda kullanıldığını görünce, bu sene ben de atmadım. Bir demet ot için 300 gr kadar parça et (kuzu), bir avuç nohut, bir baş soğan ve 5-6 baş körmen (yabani sarımsak) kullandım. Kengerin köklerini kestim bir yere aldım önce, ot kısımları sirkeli suda bekletirken kökleri havuç gibi tırtıklayarak soydum. Onları da sararmamaları için ayrı bir yerde sirkeli suya koydum. Soğanı kıyıp içine körmenin baş kısımlarını da doğradıktan sonra zeytinyağı ilave edip kavurmaya başladım. Sonra kuşbaşı eti atıp - ateşi güçlendirdimki etin suyu kendini bırakmasın, içine hapsetsin - kavurmaya devam ettim. Bir süre sonra içine su katarak ateşi orta ateşe ayarlayıp pişirmeye başladım. Bir süre sonra da kısık ateşe geçtim.
Otların yeşil kısımlarını yıkayıp irice doğradım. Kök kısımların içindeki odunsu kısmı çıkarıp parçaladım.
Akşamdan ıslatılmış ve hırt pişirilmiş nohutu et biraz pişmeye yüz tutunca ilave edip 15 dakika kadar kısık ateşte pişirdikten sonra, şevketi bostanın köklerinden ayıkladığım kısmı da ilave ettim ve pişirmeye devam ettim. Etler pişmek üzere iken diğer ot kısımlar ile körmenin yeşil kısımlarını ve yazdan kış için hazırladığım domates sosunu ilave edip tuzunu da ekledim. Beş on dakika da bu şekilde pişirdikten sonra tencerenin altını kapadım. Sofra bezine sarıp kendi ısısı ile iyice hemhal olmasını sağladım. Ve işte sonuç.
Et ve kökler çok güzel pişmiş. Sap kısımlar hafif diri, nohut parçalanmamış dişe geliyor, domates rengini göstermiş, körmen ayrı bir lezzet katmış, damakta güzel bir mayhoşluk.
Çok lezzetli bir akşam yemeği idi bizim için.
Merhaba Meral hanım, tarifi daha da detaylandırmışsınız, iyi olmuş. Ve yemek de gayet güze olmuş... iyi günler, selamlar.
YanıtlaSilteşekkür ederim mehmet bey
Silşevket_i bostana kenger denildiğini duydum ama emin değildim....ot bilgime katkılarından dolayı çoook teşekkürler
YanıtlaSil