"Ayinesi iştir kişinin / Lafa bakılmaz"


Marmaristen Datça'ya doğru yol aldığınızda,
Datça'ya 20 km tabelası ile Emecik Köyünün
giriş tabelasını görebilirsiniz.
Emeklilik zamanlarımı İstanbul dışında Kuzey Ege'de
Edremit körfezinde memleketim olan küçük bir köyde
geçirmeyi planlarken; hayat, Egenin en güneyine, ilk
cümlede tarifini verdiğim bu köye getirdi beni.
2007 Kasımdan beri yaşadığım bu köyde, köydeki hayatımla
ilgili tecrübelerimi/gözlemlerimi ve kaybolmaya yüz tutmuş
bilgileri zaman buldukça paylaşacağım.
Umarım zamana iyi bir tanıklık ederim.

Ve zaman değişti. Yol kasım 2014 de Emecik'ten Datça'nın içine düştü. Artık Hayat DATÇA'nın içinden akacak..

9 Şubat 2012 Perşembe

Krema mı Tereyağı mı Yapmak İstersiniz (Kolay Yöntem)

Daha önce yayıkta vurarak yaptığım tereyağını anlatmıştım. Yoğurttan yapılıyordu. Şimdi ise sütün yağından yani kaymağından yaptığım tereyağını anlatacağım. Bu hem çok kolay hem de 20-25 dakika gibi sürede elinizde hazır oluyor tereyağınız. Bu yöntemi bostancıktan pınar meyvelitepenin blogunda (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2010/12/puf-noktasi.html ) okuduğunu söylemişti. Bu blogda bir youtube bağlantısı veriliyordu (http://www.youtube.com/watch?v=oropJD0CUxI ) orada hazır kremadan yapıyordu tereyağını ben süt kaymağını denedim. Sırada yoğurt kaymağı var. 

Beş kilo sütü kaynattıktan sonra kaymak bağlaması için mümkün olduğı kadar geniş yüzeye sahip bir kaba boşaltıyorsunuz. Ben tepsiye boşalttım. Kaymağı bir kavanoza alıp buz dolabında bir gün beklettim. Aşağıdaki kadar kaymak çıktı. Daha fazla koymayın sonra kavanozda çeviremezsiniz yağı, benden söylemesi.


Sallamaya başaldım.
Salladıkça yoğunlaşmaya başladı.

İşte kremanız hazır. Ne için kullanmak istersİniz? Devam edeyim ben tereyağ istiyorum diyorsanız sallamaya devam. Bundan sonrası işiniz biraz daha zorlaşıyor, kavanozu salladıkça krema yoğunlaşıyor. Yoğunlaştıkça sallaması zorlaşıyor.

Artık iyice güçleşti. Hatta içinde sanki sıvı değilde katı bir malzeme varmış gibi. Devam az kaldı tereyağ olmak üzere. İşte ilk işaret geldi. Kavanozda ilk pencereler açılmaya kendisini ufaktan göstermeye başaldı.



Devam ederseniz göreceksiniz ki kavanozun içi daha rahat görünecek. Bir iki dakika daha sallayıp içine biraz soğuk su koyup sallamaya devam edin. Koyduğunuz su süt kıvamına gelecek, sakın atmayın çünkü bu buttermilk denilen süt.  
Bu sütü aldıktan sonra, aynı miktarlarda su ilave ederek bir kaç kez daha sallayıp koyduğunuz suyu süt olarak geri alın. Her seferinde gelen sütün rengi açılacak. Ben genelde üç kez su koyup alınca  bitiriyorum.

Ve tereyağınız oldu.


Afiyet olsun, isterseniz tuzlayabilirsiniz de.



4 yorum:

  1. Meral'ciğim, blogunu ilk defa inceleme şansım oldu, ne tatlı ve anlaşılır anlatmışsın, resimlerle desteklemen de çok yararlı olmuş. Bu işleri yapacağım zaman mutlaka bilgilerine müracaat edeceğim. Akıllı ve hamarat arkadaşım benim.

    YanıtlaSil
  2. ilgine ve ,iltifatına teşekkür ederim, arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. Neler neler bayildim yaptiklarina.

    YanıtlaSil