"Ayinesi iştir kişinin / Lafa bakılmaz"


Marmaristen Datça'ya doğru yol aldığınızda,
Datça'ya 20 km tabelası ile Emecik Köyünün
giriş tabelasını görebilirsiniz.
Emeklilik zamanlarımı İstanbul dışında Kuzey Ege'de
Edremit körfezinde memleketim olan küçük bir köyde
geçirmeyi planlarken; hayat, Egenin en güneyine, ilk
cümlede tarifini verdiğim bu köye getirdi beni.
2007 Kasımdan beri yaşadığım bu köyde, köydeki hayatımla
ilgili tecrübelerimi/gözlemlerimi ve kaybolmaya yüz tutmuş
bilgileri zaman buldukça paylaşacağım.
Umarım zamana iyi bir tanıklık ederim.

Ve zaman değişti. Yol kasım 2014 de Emecik'ten Datça'nın içine düştü. Artık Hayat DATÇA'nın içinden akacak..

10 Şubat 2012 Cuma

Etli Gardala

Neden GARDALA deniyor bu yemeğe bilmiyorum doğrusu. Nette bi sorayım google emmiye dedim. Bizim yörede (çanakkale ayvacık) iki farklı tarif çıktı karşıma, bir de bayramiç de gardala kelimesi geçti ama açıklaması yok.

Ben size benim bildiğim etli gardalayı anlatacağım. BU biraz zahmetli bir yemektir ama yemesine diyecek yok. Yapması benim hızımla yaklaşık iki saat sürüyor, yemesi dört kişi ile 10-15 dakika.

Önce un, su ve tuzla hamur yoğurup onu ceviziden daha büyük bezelere ayırıyorum. Yaklaşık oniki onbeş beze oluyor.


Sonra onları açmaya başlıyorum. Böreklik yufka gibi olmamalı. Çiğbörek için açılan hamur  kalınlığı uygundur. Açılan yufkacıkların büyüklüğü servis tabağı büyüklüğünde olmalı. Yufkalar mümkün olduğu kadar az unla açılmalı.  Bu yufkaları masa üstüne serip üzerine başka bir örtü örtüyorum.

 Bütün yufkaların açılması bitince yağsız teflon tavada her iki tarafını da pişiriyorum. Gardalalar öyle pişmeliki kebapçıda gelen pufuduk ekmekler gibi içi şişmeli ve yanıklar olmamalı.
Pişen gardalalar üst üste bir kabın içinde biriktirilir.


Öte yanda tiftik et dediğimiz et kavurma sulandırılarak ısıtılır. Kenarı yüksek bir kabın içine önce gardala, üzerine sulandırılmış tiftik et konulur. Bu şekilde üst üste bütün gardalar konulur ve aralarına hep tiftik et konulur.


Ve daha sonra daha geniş bir kabı bu etli gardalanın üzerine ters konularak içine çevrilir.


                                               
                         Dörde kesilerek afiyetle yenir.

Bu arada etin nasıl hazırlandığını anlatayım. Hayvanın döş tarafından kemikli et az suyla ve tuzla ağır ateşte pişirilir. Et kemikten ayrılana dek. Sonra etler didilerek (biz zeytin yağı kullanırız) kavrulur. İşte bu et kullanılır.

Ayrıca et yerine mantar zamanında et mantarı denilen mantarı soteleriz ve et yerine onu kullanırız. İkiside çok lezzet katar hamura.

Geçtiğimiz günlerde hava yağmurlu ve soğuktu. Pınar ve Tuğrul bize geldiler. Bu yemeği yaptık. Sohbetle hazırlamak kadar bence yemesi de güzeldi. Bakalım onlardan ne yorum gelecek.

9 yorum:

  1. Çok güzel görünüyorlar bayada zahmetliymiş,yapan eller dert görmesin.Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  2. Gardalayi mideye indireli epey zaman gecmis ama tadi hala damagimizda. Ellerine saglik Meral...

    YanıtlaSil
  3. İyi günler. Ben Bayramiçliyim. Sizin yaptığınıza biz tirit deriz. tavuk eti ile yapılır, esasen horoz eti makbuldür.

    Bizdeki gardala ise aynı sizin pişirmeden evvel açmış olduğunuz hamurun içine taze peynir konulur, hamur ile üzeri kapatılır, tekrar oklava ile açılır ve tavada pişirilir.

    YanıtlaSil
  4. katkınız için teşekkürler ali bey. aynı coğrafyada olmasına rağmen ne kadar da değişiklik gösteriyor yemekler. siz, gardala kelimesinin nereden geldiğini biliyormusunuz?

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle TDK'nın sitesinde gardala-kardala kelimelerini bulamadım. Bayramiç - Ezine - Ayvacık bölgesinden başka bir yerde kullanıldığını da duymamıştım. Doğduğum ve büyüdüğüm köy çok eski bir Türk köyü. Belki de daha evvel burada yaşayanlardan öğrenilmiş bir yemek olabilir. Ancak benim tarifini verdiğim şekli ile gardalayı burada herkes iyi bilir ve çok sever. Benim tuhafıma giden ise bu kelimeyi siz nereden biliyorsunuz?

    YanıtlaSil
  6. ben de netde bulamamıştım "gardala"nın kökenini. ben ayvacıklıyım ailem hala orada yaşıyor. hala ilişkim devam ediyor ayvacıkla. o yüzden biliyorum. bizim köy hem tüklerin, hem tatarların yaşadığı, eskiden bir kaç rum ve yahudi ailenin bulunduğu karışık bir köy. o yüzden bu kelimenin kökenini merak etmiştim. galiba eskilere sormak gerekiyor.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba.Öncelikle ellerinize sağlık.Ben de Çanakkale ayvacıklıyım.Çocukken bayram ya da mühim günlerde yapılıp yenen bu mükemmel yemek dün gece rüyama girdi.Sabah etli gardala diyerek uyandığımda ev arkadaşım o da ne dedi.İnternetten tarifine bakmak için koyulduğumda sizi buldum.
    Size sormak istediğim;öğrenciyim ve evimizde kıyma var.Dediğiniz gibi et mantarıyla da mükemmel bir tat.Lakin burda o çeşit bulamam herhalde.Kıymayla da aynı lezzeti yakalıyabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim yorumunuz için. ben kıyma ile denemedim. deneyin belki yakalarsınız o lezzeti ya da belki daha da hoşunuza giden farklı bir tat olur. denerseniz eğer ve yorumunuzu paylaşırsanız memnun olurum.

      Sil