"Ayinesi iştir kişinin / Lafa bakılmaz"


Marmaristen Datça'ya doğru yol aldığınızda,
Datça'ya 20 km tabelası ile Emecik Köyünün
giriş tabelasını görebilirsiniz.
Emeklilik zamanlarımı İstanbul dışında Kuzey Ege'de
Edremit körfezinde memleketim olan küçük bir köyde
geçirmeyi planlarken; hayat, Egenin en güneyine, ilk
cümlede tarifini verdiğim bu köye getirdi beni.
2007 Kasımdan beri yaşadığım bu köyde, köydeki hayatımla
ilgili tecrübelerimi/gözlemlerimi ve kaybolmaya yüz tutmuş
bilgileri zaman buldukça paylaşacağım.
Umarım zamana iyi bir tanıklık ederim.

Ve zaman değişti. Yol kasım 2014 de Emecik'ten Datça'nın içine düştü. Artık Hayat DATÇA'nın içinden akacak..

3 Haziran 2012 Pazar

Çırtma - Fırında Bir Ot Yemeği

Bizim memleketten (çanakkale - sazlı köy) değişik bir ot yemeği bu. Bu yemeği bu güne dek Datça pazarındaki köylü kadınlara, emeciklilere de sordum, çırtmayı bilmiyorlardı. Bu güne dek yiyenler de ilk kez yediklerini bildirdiler. Benim çok severek yediğim, ve kime yaptıysam beğenilen bir yemek. Adını google a sordum nerden gelir?  benden başka tarifleyen varmı ? diye. Çırtma diye bir yemek var ama farklı bi şey. Çırtma ekşi sözlüğe "doğrama" diye girmiş.

Şimdi sıra tarifde;
Çırtma için doğadan toplanan bizim oranın tarifi ile ince otlar kullanılır. Bu otlar, (benim bildiğim adları ile)  gışıyak, kuş otu, kurbağı karnı - bi tür diken, kömürgen-yabani sarımsak (az), labada (az), iğnelik-iğnecik (az), kalem dibi - gelincik (az), pazı ya da ıspanak da olabilir (çok az), yabani rezene (çok az), ısırgan (az), deniz otu, kazayağı gibi otlar. Bu otlar genelde kış ve ilk baharda bulabileceğiniz otlardır. Bu otların bazılarının resimlerini bizim permekültür heveslilerinin  kollektif blogunda resmetmiştik. http://datcakolektifi.blogspot.com/2012/03/bahcemizdeki-yenebilir-otlardan.html.   Bu otların içine turp otu (gillerden), hardal otu,  radika gibi otlar (ki bunlar bizim orda kalın ot diye adlandırılırlar) konulmaz. İçine konulan otlar keskin kokulu olmamalı ve pişerken çırtmayı yumuşatmamalı, tadı acı olmamalıdır.

Bugünlerde pazarlarda sirken ve semizotu ve pazı yaprağı bulabilirsiniz. Bu otlardan da yapabilirsiniz çırtmayı.  Ben size sirken, semizotu ve pazı yaprağı ile yaptığım halini göstereceğim fotoğraflarda. 

                                     
sirken otu

Bütün malzemeniz bir bağ sirken, yarım bağ kadar semiz otu ve bir kaç yaprak pazı, un, su, tuz ve zeytinyağı .
 sirken
semizotu
Önce otları yıkayıp,  santrifüje ettikten sonra  ince ince kıyın.


1/2 çay kaşığı tuz ilave edip  otları ovun. Otları çok iyi ovmalısınız. Otlar ezilmeli nerdeyse.

Bir kasede 5 kaşık un, az tuz ve 1 bardak suyu çırpın. Biz bu çırpılarak hazırlanan akıtma benzeri karışıma bulamaç deriz.


Fırın tepsisini yağlayın ve unla hazırladığınız bulamaçtan tepsiye bir miktar yayarak dökün.


Otlar tuzlanarak ovulduğu için sulanacak, otlardan avcunuzun aldığı kadar bir miktar ot alın ve iyice sıkın.

                                              Kıyılan otlardan geriye kalan suyu

Suyunu sıktığınız otu tepsinin her tarafına eşit şekilde yerleştirin. Üzerine yağ ve bulamaç  döküp fırının en yüksek ısısında 20-25 dakika pişirin.


afiyet olsun

                                 

Otların kalınlığı bir parmağı geçmemeli, aksi takdirde çıtır olmaz yumuşak olur. Bu da lezzeti azaltacaktır.  Yağ ve akıtma kıvamındaki karışım otu çıtır yapar.

Tavsiye; oluklu fırın tepsilerinde yaptığımda tepsinin dibi çok tuttu, ya yağlı kağıt kullanın ya da tabanı düz bir tepsi edinin.

2 yorum:

  1. merhaba, sirken otu fotoğrafınızı çok beğendim ve sitenizi kaynak göstererek şurada kullandım http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com/2012/09/sabunlar-kitaplar-tohumlar-otlar-ve.html çırtmayı da en kısa zamanda deneyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilknur hanım çok memnun oldum bilginin paylaşımasına.

      Sil