"Ayinesi iştir kişinin / Lafa bakılmaz"


Marmaristen Datça'ya doğru yol aldığınızda,
Datça'ya 20 km tabelası ile Emecik Köyünün
giriş tabelasını görebilirsiniz.
Emeklilik zamanlarımı İstanbul dışında Kuzey Ege'de
Edremit körfezinde memleketim olan küçük bir köyde
geçirmeyi planlarken; hayat, Egenin en güneyine, ilk
cümlede tarifini verdiğim bu köye getirdi beni.
2007 Kasımdan beri yaşadığım bu köyde, köydeki hayatımla
ilgili tecrübelerimi/gözlemlerimi ve kaybolmaya yüz tutmuş
bilgileri zaman buldukça paylaşacağım.
Umarım zamana iyi bir tanıklık ederim.

Ve zaman değişti. Yol kasım 2014 de Emecik'ten Datça'nın içine düştü. Artık Hayat DATÇA'nın içinden akacak..

6 Haziran 2012 Çarşamba

Ciğer Sarma / Darplı Ciğer

Kaşnika da bahsettiğim gibi bu da Neriman teyzeden öğrendiğim ikinci yemek tarifi. Sağlıklı beslenme adına unutulmaya yüz tutmuş artık evlerde pişirilmeyen bir yemek. Ben arasıra yapacağım sanırım. Unutmamak için kayıt düşüyorum bu yüzden.

Bu yemek, kuzu ciğerinin  gömleğine ciğerli iç pilavın sarılması ile hazırlanıyor. Darplı ciğer denmesinin sebebi Gümülcine taraflarında ciğerin gömleğine, zarına darp denilmesi imiş.



Malzemeler;

Bir Kuzu ciğeri ve ciğerin gömleği
Ciğer  ve gömleği ayrı ayrı dondurucuda dondurulup tam çözülmeden gelmişti bize.

Bu yüzden ciğerin gömleğinin açılması için bir leğene gömleği koyup üzerine de 1,5 litre kaynamış suyu ilave ettik.  Kuzu ciğerini küçük küçük doğrayıp yağsız tavada kavurmaya başladık.


Diğer tarafta da iç pilav hazırlamaya başladık.

İç pilav için; zeytinyağı, 3 baş kurusoğan, 2 bardak pirinç, kuş üzümü, çam fıstığı,  karabiber, kuru nane, bu malzemelerle bir iç pilav hazırlanır, pilav pişerken, diğer tarafta küçük küçük doğranmış kuzu ciğer yağsız tavada kavurulur.



Buradaki püf noktası ciğer önce suyunu salacak sonra o suyunu çekecek bu aşamada az yağ konularak bir iki kez daha çevrilir. Suyunu çekmiş olan pilava karıştırılır.



Pilav sıcak iken ciğerin gömleği servis kolaylığı nedeniyle küçük parçalar ayrılıp iç pilavdan bir miktar alınıp gömleğe sarılır ve fırın tavasına yerleştirilir.


Üzerine bol pul biber  dökülererek 150-160 derecedeki fırında 20-25 dak üzerine kızarıncaya kadar pişirilir.
 

Ağır ama bir o kadar lezzetli bir yemek.

Not. Bu yemek ciğerin gömleği parçalanmadan bir bütün olarak sarılarak fırından çıktıktan sonra kesilerek de servis edilebilir.

2 yorum:

  1. gerçekten çok güzel görünüyor bende burda ilk işkembe dolmasını yemiştim tatman lazım harika bir lezzet çorbasından daha güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil